Samlingsregeringen.
"-Aldrig någonsin har ett enskilt parti haft så mycket oinskränkt makt som under just den period socialister idag vill frånta sig allt ansvar"


Varför vet alla att vi hade en samlingsregering under kriget ... när ingen tycks veta vad den innebar?
Så fort en diskussion om kriget kommer på tal som en svensk kanske uppfattar som negativ kritik kommer likt ett brev på posten den utslitna bortförklaringen: "-...men det var ju en samlingsregering under kriget!". "Alla" tycks veta att Sverige hade en samlingsregering under kriget. "Alla" tycks också veta att fyra partier ingick i denna samlingsregering. Men sedan tryter kunskapen betänkligt. Man vet faktiskt inte så mycket mer...
Hur såg mandatfördelningen ut? Vilka partier var det egentligen som bestämde ? Och vilka hade det yttersta ansvaret?
"...men det var ju en samlingsregering!" Betyder det att alla andra utom just "mitt" parti hade ansvaret? Eller betyder det att inget parti hade något ansvar? Ok, vi reder ut vad denna "samlingsregering" egentligen innebar för Sverige och vår politik under kriget.
Du kommer bli förvånad av flera orsaker! Plötsligt vet "alla" inte så mycket som man kanske först inbillat sig om vad denna samlingsregeringen egentligen innebar för Sveriges eftergiftspolitik under kriget...
Socialdemokraterna kommer till makten 10 mars 1920. Partiet växer sig snabbt allt starkare med Hjalmar Branting som partiledare och under den efterträdande partiledaren Per Albin Hanssons ledarskap vinner Socialdemokraterna valet 1932 överlägset med 41,1% av rösterna. Nästkommande val 1936 vinner åter Socialdemokraterna, nu med hela 45,9 % av rösterna. Socialdemokraterna får 112 mandat mot borgarnas sammanlagda 107 mandat. Socialdemokraterna är alltså Sveriges överlägset största parti redan innan kriget bryter ut. Man ingår från 1936 i en koalitionsregering tillsammans med Bondeförbundet. Tillsammans har de båda partierna 60% av mandaten.
3 ½ månad efter krigsutbrottet 1939 bjuder Socialdemokraterna även in Högerpartiet och Folkpartiet till regeringen. Målet med denna samlingsregering, nu bestående av fyra politiska partier som bildades 13 december 1939, var att till varje pris hålla Sverige utanför kriget. Fördelen med samlingsregeringen var att i princip hela riksdagen nu var själva regeringen vilket enade svenska folket samt att man höll en enad fasad utåt. Vi ville visa såväl svenska folket som andra länder en fast och beslutsam enad neutralitetspolitik.
En annan av anledningarna till att Socialdemokraterna frivilligt bjuder in motståndarpartier var att man ville till varje pris hålla de två kommunistiska partierna utanför makten. Dessa två kommunistiska partier var det prosovjetiska SKP, Sveriges Kommunistiska Parti (idag Vänsterpartiet) och Socialistiska partiet, vilka hade en helt annan syn på bl.a. Ålands konflikten och Finska vinterkriget som brutit ut när det kommunistiskt styrda Sovjetunionen vintern 1939-40 angriper Finland.

Efter en mycket orolig tid våren 1940 då Adolf Hitler ockuperar Danmark och Norge samt att Sovjetunionen ockuperar vårt östra broderland Finland går svenska folket till val hösten 1940. Det är resultatet av detta val som sedan bestämmer hur samlingsregeringen under återstoden av hela kriget kommer att utformas. Man kan kort sagt säga att valet 1940 går helt i Socialdemokraternas favör. Vid valet vinner nämligen Socialdemokraterna med hela 53,8 % av svenska folkets röster! Det är den högsta siffran något svenskt parti någonsin fått i ett demokratiskt val! 53,8 %!
Socialdemokraterna fick 134 mandat, de övriga tre partierna i samlingsregeringen fick tillsammans 96 mandat. Socialdemokraterna hade alltså 59% av mandaten inom samlingsregeringen medan de tre borgerliga partiernas 93 mandat stod för endast 41% av mandaten.
Det är således inte konstigt att de övriga partierna inte en endaste gång under kriget lyckades rösta ned ett beslut som Socialdemokraterna ville driva igenom. För hur kan ett parti med så överlägsen majoritet kunna bli nedröstat?
Faktum är att aldrig någonsin i svensk historia har ett enskilt parti haft så mycket oinskränkt makt som under just samlingsregeringen! Alltså under just den period socialister idag inte anser de hade något ansvar alls! Man hade hela 53,8% av rösterna och 59% av mandaten, ändå skyller socialister -än idag- ifrån sig med: "...men det var ju en samlingsregering under kriget!"

Därtill ska läggas att Socialdemokraterna hade de sex viktigaste och mest avgörande ministerposterna under samlingsregeringen såsom statsministerposten (Per Albin Hansson) , försvarsministerposten (Per Edvin Sköld), socialministerposten (Gustav Möller), finansministerposten (Ernst Wigforss) och handelsministerposten (Herman Eriksson) . Utrikesministerposten tilldelades diplomaten Christian Günther som rekommenderats av Socialdemokraten Rickard Sandler när Christian arbetade som envoyé i Oslo. Christian Günther var "parti-neutral" men när han ändå blev tvungen (av tekniska formaliteter) att skrivas in under ett parti valde han Socialdemokraterna eftersom han själv sympatiserade och röstade på detta parti. Utåt sett var det viktigt att han hade en "parti-neutral" framtoning då han ofta kom att förhandla med utländska politiker och diplomater. Christian Günther fick dessutom hård kritik främst från övriga partier då han, som så många andra Socialdemokrater vid tiden, ansågs alltför tyskvänlig.
Långt efter kriget framkom tydligt hur dessa sex män i möten och sammanträden förhandlade fram den svenska politiken under kriget utan andra partiers insyn eller medverkan. Ytterst få gånger var ministrar eller politiker från de tre borgerliga partierna med inledningsvis. När ett förslag lades fram för samlingsregeringen var det redan genomdiskuterat och godkänt av dessa sex herrar. Det övriga tre partierna kunde göra var att rösta emot eller för förslaget. Röstade man emot vann ändå förslaget genom Socialdemokraternas överväldigande majoritet. Det är allmänt känt att Per Albin Hansson alltid fick sista ordet.
Samlingsregeringen var således bara ett sätt för Socialdemokraterna att behålla makten, utestänga kommunisterna, visa upp en enad fasad utåt mot svenska folket och andra nationer men ändå ha möjligheten att skylla eventuella misstag på andra partier.
Och bluffen gick ju bevisligen hem, eftersom vissa fortfarande utropar den bortförklarande ursäkten:
" ...men det var ju en samlingsregering under kriget!"
Och det är här det börjar bli lite konstigt. Varför vet "alla" att vi hade en samlingsregering under kriget? Hur kommer det sig också att "alla" vet att samlingsregeringen bestod av fyra olika partier?

Men hur kommer det sig att ingen tycks veta hur mandatfördelningen inom samlingsregeringen såg ut? Kanske hittar vi svaret om man gör en snabb sökning på internet om samlingsregeringen. Det är lätt att hitta information om samlingsregeringen under kriget och vilka fyra partier som ingick i samlingsregeringen men det är mycket svårare att hitta information som avslöjar maktfördelningen. Varför är det så? Kanske är detta inget vi svenskar ska lära oss. Ibland (ganska ofta faktiskt) är just okunskapen det bästa vapnet för Socialdemokraterna. "...det var ju en samlingsregering under kriget!" är en mening som räcker för att döda debatten om den man debatterar med inte heller vet hur många mandat Socialdemokraterna egentligen hade under samlingsregeringen.
Den utslitna frasen blir ett effektivt vapen att bortförklara eftergiftspolitiken Sverige gjorde åt Hitler under kriget. Frasen blir den nyttiga idiotens bästa försvar. "Alla" ska veta vi hade en samlingsregering under kriget men ingen ska veta detaljerna för då blir sanningen alltför besvärande för Socialdemokraterna. Ingen ska veta att Socialdemokraterna hade egen majoritet och därmed kunde köra över de övriga tre partiernas åsikter, vilket man också gjorde!

Varje gång vi på "Sverige & Sanningen" skriver en artikel om Sveriges historia som andra kanske uppfattar som negativ kritik kommer likt ett brev på posten: "- ...men det var ju en samlingsregering!"
När vi skrev en artikel om det rasbiologiska institutet som uppfördes 1922: "- ...men det var ju en samlingsregering!" När vi skrev om Bordellhärvan på 1970-talet: "- ...men det var ju en samlingsregering!"
Det finns till och med de som -på fullt allvar- tycks tro att varje parti hade 25% av makten bara för att samlingsregeringen bestod av fyra partier! Att man alltså skulle dela upp makten lika mellan de fyra olika partierna.
I så fall skulle detta innebära att Socialdemokraterna frivilligt lämnade ifrån sig över hälften av sina mandat till sina meningsmotståndare. Det måste då sägas direkt: Att socialister frivilligt skulle avsäga sig makt till sina värsta politiska motståndare har aldrig inträffat och kommer aldrig inträffa. Varken i Sverige eller något annat land med socialistisk regim. Aldrig! Den som på fullt allvar tror på 25%-fördelningen har inte öppnat en historiebok i hela sitt liv även om man kanske måste försöka förstå detta desperata önsketänkande. 25%-fördelningen faller alltså på sin egen totala orimlighet.
Det är skrämmande hur mycket olika bortförklaringar det finns. Lika skrämmande är att de som kommer med dessa bisarra bortförklaringar inte känner till detaljerna i sina egna ursäkter. Att de inte vet att under den tid som Socialdemokraterna hade som mest makt i Sveriges historia så vill de göra gällande att de inte hade någon makt alls! Är inte detta ett indirekt erkännande att hela vår eftergiftspolitik under kriget var ett enda stort misslyckande? För om allt vi gjorde under kriget verkligen var så fantastiskt bra, att vi på allvar verkligen var neutrala och inte stod på Hitlers sida skulle ju en socialdemokrat istället utbrista: "- ...men det var ju faktiskt vi som bestämde!" Istället säger de indirekt: "...det var ju alla de andra som bestämde!"
Idag är situationen ungefär detsamma med den så kallade JÖK-regeringen (Januari Överens Kommelsen) där Stefan Löfven tar hjälp av Centerpartiet och Liberalerna för att stärka makten och kan skylla på dessa partier om han inte får som han vill. JÖK-regeringen bildades enbart för att hålla ute andra demokratiskt invalda partier från inflytande i svensk politik.
Så bli nu inte förvånad om vi i framtiden sitter och diskuterar när Sverige rasade samman likt ett korthus med kriminalitet och laglöshet under Löfvens regeringstid och någon Socialdemokrat upprört utropar: "- ...men det var ju en JÖK-regering!". Eller om någon påtalar den fatala Coronastrategin som skördade så många fler dödsoffer än i våra grannländer med: "- ...men det var ju en JÖK-regering!"
Det tycks alltid vara Socialdemokraterna ära när något går bra men alltid andras fel när något går galet - även när man hade 53,8% av makten under samlingsregeringen eller när man som idag efter två mandatperioder fortfarande skyller Sveriges katastrofala situation på alla andra partier...
Socialdemokraterna tycks vara partiet som alltid tar åt sig äran för det positiva samtidigt som man aldrig tar ansvar för sina egna misstag. Ändå litar 28% av svenskarna mest på just detta förnekarparti! Man kan undra om det sovande folket någonsin kommer vakna ur sin socialistiska koma?
// Blenda W Thor.
Källa & Lästips:
"Per Albin Hansson" (2012) av Niklas Ekdal
"Per Albin och kriget" (1985) Alf W. Johansson
"Per Albin- Vägen mot folkhemmet" (1985) av Anders Isaksson
"Per Albin Hanssons anteckningar och dagböcker 1929-1946" (2011) av Ulf Larsson
SNABB-QUIZ!
Vad har Du nu lärt dig i denna artikel om samlingsregeringen? Gör ett snabb-quiz på 5 frågor för att testa Din kunskap.
5 rätt ger Dig godkänt annars får Du läsa artikeln igen. Lycka till!
Fråga 1:
Vad hette Sveriges Socialdemokratiske statsminister under samlingsregeringen som styrde mellan 1939-1945?
1: Hjalmar Branting
X: Per Albin Hanson
2: Tage Erlander
Fråga 3:
Vilket politiskt parti lade beslag på de sex viktigaste ministerposterna under samlingsregeringen från 1940 till 1945?
1: Socialdemokraterna
X: Bondeförbundet
2: Folkpartiet
Fråga 5:
Vad kallas regeringsbildning i Sverige 2018-2022 där (S) och (Mp) tog hjälp av (C) och (L) för att bl.a. hålla andra partier utanför politiskt inflytande?
1: PÖK-regeringen
X: SLÖ-regeringen
2: JÖK-regeringen
Fråga 2:
Vid valet 1940 fick Socialdemokraterna det hösta valresultatet någonsin i Sveriges historia. Hur många % av folkets röster fick man?
1: 46,1 %
X: 49,2 %
2: 53,8 %
Fråga 4:
Hur många % av alla mandaten hade Socialdemokraterna i Samlingsregeringen under kriget från 1940 till 1945?
1: 25%
X: 33%
2: 59%
Rätt svar: X, 2, 1, 2, 2
Kommentarsfält: