top of page

Kulturelitens Gossen Ruda.

Metallplatta_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited.jpg
45792628_2170639726300890_24700468330747
3-2.gif

"Ett mysigt ”vi och dom” etableras. Vi rättrådiga med bostadsrätter i Stockholms innerstad. Och dom korkade, felröstande, privilegierade lantisarna"

 

När vi tvingas se Henrik Schyffert på tvångsfinansierad SVT blir det hycklarens julafton på Cirkus!

Sedan 1 januari 2019 tvingas alla svenska medborgare betala en public service-avgift. Således finansierar vi alla, vare sig vi vill det eller inte, den “underhållning” som SVT och Sveriges Radio bestämmer sig för att erbjuda oss. Skådespelaren och skribenten Rasmus Dahlstedt bestämmer sig således för att tvångstitta på Henrik Schyfferts show som kommer finnas tillgänglig på SVT Play ända fram till sommaren...

"En gång i tiden skrattade man med Schyffert, idag skrattar man åt honom"

 

“-Jag minns Henrik Schyffert som en i grunden habil skämtare som i början av 1990-talet med ”I manegen med Glenn Killing” faktiskt lockade fram några skratt”, skriver Dahlstedt i sin recension. Därför blir han kvar framför TV:n.

 

Frågan är bara vad som lockar fram skrattet idag? Dahlstedt lutar åt att Henrik Schyffert ännu en tid förblir det här samhällets främsta kontraindikator. Det finns anledning att vara rädd.

Jordan Peterson gav nyligen ut en bok med titeln ”12 livsregler – ett motgift mot kaos”. När jag tar del av Henrik Schyfferts soloshow ”Var inte rädda” från Cirkus i Stockholm i en filmad version på SVT Play kommer jag att tänka på den kanadensiske psykologen. Peterson och Schyffert, i mycket varandras motsatser.

Föreställningen tar sin utgångspunkt i ett mail Schyffert mottagit

0722bc2771cfe7dd4a81c70beda87e50_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited.png

från en av sina vedersakare vid namn Oden Korsriddare. Oden frågar Schyffert när han senast gjorde något på riktigt, om han har någon flykting boende hemma hos sig och om hans drivkraft egentligen inte är att få likes av mediakompisarna i Stockholm. Oden etiketteras omgående som högerpopulist. Ett mysigt ”vi och dom” etableras. Vi rättrådiga med bostadsrätter i Stockholms innerstad. Och dom korkade, felröstande, privilegierade lantisarna.

Härpå erkänner Schyffert att han är en hycklare. Så följer hans egenuppfunna definition av hyckleri: ”Att vilja vara en bättre människa än man är. Och inte få ihop det.” Efter att på detta sätt ha givit sig själv carte blanche för nyspråkliga excesser och bisarrerier sätter showen fart. Den som trodde att det är tabu att tala om invandringens kostnader har fel. Det går för sig om man är ståuppkomiker.

"Härpå erkänner Schyffert att han är en hycklare"

Vi får veta att det är fyra gånger så dyrt att få ut en Svenne Banan i arbetslivet som kranskärlkirurgen Amir från Syrien. Den senare har hoppat, skuttat och simmat hit från Mellanöstern. Och ändå skulle det inte handla om politik. Schyffert anser nämligen att politiker ska ägna sig åt politik, inte vanliga dödliga. Alltså man måste dra slutsatsen att han räknar sig till den politiska eliten.

 

”Var inte rädda” har efter premiären 2017 även spelats på turné i landet och blivit en publik- och kritikersuccé. Då sedan den 1 januari 2019 alla svenska medborgare tvingas betala en public service-avgift är det väl lika bra att titta, tänker jag. Tvångstitta, så att säga. De politiska analyserna följs av de könspolitiska. Komikern klargör att alla svenska, vita, mansplainande män över fyrtio som håller på att tappa håret och jobbar som mellanchefer på IT- bolag springer maraton för att synas. Män över fyrtio fyller i själva verket ingen funktion överhuvudtaget.

0722bc2771cfe7dd4a81c70beda87e50_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited.png
CpeoSJEW8AEPWsr.jpg

Det ska till Schyfferts försvar sägas att han gör en ansats att idka självkritik. Han inser att han är en uppmärksamhetshorbock. Redogörelsen för hur han återvänder till hemmet för narkomaner för att han glömt att ta en selfie tillsammans med knarkarna har det självupplevdas fräschör. Schyffert har varit hygglig nog att köra tio minuter gratis standup. Belöningen kommer i form av en bild tillsammans med samhällets olycksbarn. Ovärderligt för en Instagram-junkie som Henrik Schyffert.

Därefter följer ett försök till koketterande. ”Jag har svårt för det här”, hävdar Henrik Schyffert inför sin monolog om relationen till den före detta frun. Schyffert har kort tidigare beskrivit småbarnsåren tillsammans med denna kvinna som en sexuell ökenvandring. I hans kropp och ansikte sker ingen förändring. På hans läppar vilar alltjämt ett självbelåtet flin. Det kan tyckas som en oskyldig lögn men är besvärande för en person som har så höga sanningskrav som Henrik Schyffert. Finns det något Henrik Schyffert har svårt för att säga från scenen? Vad skulle han inte sälja ut för ett skratt?

”Är det så att min bild av mig själv inte stämmer med riktiga jag?” Tanken borde svindla men Schyffert förblir omedveten om vilken avgrund som öppnar sig under hans fötter. Det är heller ingen fråga utan en pose. Henrik Schyffert frågar sig inte på riktigt. Jag har så här dags ett antal frågor: Hur många Henrik Schyffert tål Sverige? Hur länge kan Cirkus Schyffert pågå? Tar inte sockervadden slut snart? Om inte rädslan för att övertrassera det av pizzaekonomen Schyffert tilldelade dryckeskontot höll mig tillbaka skulle jag ta mig en grogg.

 

      "Hur många Henrik Schyffert tål Sverige? Hur länge kan Cirkus Schyffert pågå?

Tar inte sockervadden slut snart?"

 

Min främsta invändning mot Henrik Schyffert är inte hans avsaknad av moralisk kompass. Värre är att han saknar det vi i det här landet länge såg som en estradörs viktigaste egenskap, värme. Schyfferts palett har en färg, hånets isblå. Från den tunna träskivan skvätter han förvisso iväg några roliga kluttar, framför allt i under bältet-genren. Men inte ens hans självrannsakan är fri från ironi.

 

För att föreställningens titel inte ska verka alltför sökt kommer Henrik Schyffert i slutskedet in på ett nytt område, rädslans psykologi. På frågan från Oden Korsriddare vad han är mest rädd för svarar han ”Jag är just nu mest rädd för själva rädslan”, ett floskelcitat helt i klass med Paulo Coelho, vars aforismer han häcklat tidigare under kvällen. Det blir efterhand tydligt att Oden Korsriddare bara är en gigantisk projektionsyta för Henrik Schyfferts egna demoner.

0722bc2771cfe7dd4a81c70beda87e50_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited.png
Schyffert.jpg

I ett försök att binda ihop säcken konstaterar Schyffert att ”Oden och jag, vi är samma. Två medelålders män som inte kan ta till sig fakta längre för att de blivit så jävla rädda.” Utan att känna Oden Korsriddare tror jag mig kunna säga att det inte stämmer. Det sannolika är att Odens rädsla grundas i något han ser och upplever. ”Rädslan är den starkaste känslan vi har. Den slår ut all logik i huvudet”, konkluderar Schyffert. Det skulle kunna vara ett argument för att han är rädd. Men jag tror honom inte. Jag ser inte rädslan avtecknas i honom. Jag hör orden sägas, men jag bevittnar ingen kroppslig manifestation av rädslan. Och jag litar mer på mina sinnen än på Schyfferts ord.

 

Henrik Schyffert avslutar med ett löfte till Oden Korsriddare: ”Jag ska verkligen försöka förbättra mig.” Vad är denna utfästelse värd? Ett Netflix-abonnemang? Schyffert tipsar Oden om att fika med några marockaner, för att se hur farligt det är. Kommer Henrik Schyffert å sin sida att hälsa på Oden Korsriddare och dennes bröder och systrar i Borlänge, Filipstad eller Kramfors? Beger han sig ut i den stockholmska förorten för att kanske rentav spela någon föreställning där framöver? Lämnar han, om än bara som hastigast, sin mediala värld för en utflykt till den verkliga?

Jordan Peterson och Henrik Schyffert gestaltar samtidens polarisering. Den bildade, sanningssökande ordningsskaparen och den oinsatte, irrationelle kaosgöraren. Jag ser för mitt inre öga Schyffert fråga Peterson hur han kan förändra sin destruktiva livsföring. Och hur Peterson med faderlig omsorg svarar ”Get your act together!” Den dystrare prognosen är att sociala medier-kungen inte tar sig samman. Att han inte nås av insikten att vi ser skillnad på en kungamantel och en narrkåpa. Att han fortsätter att sparka nedåt och kalla den riktningen uppåt utan att begripa att korten är synade. Om detta scenario blir verklighet mäktar vi inte med en enda Henrik Schyffert.

 

Vilken väg väljer Henrik Schyffert? Han påstår sig vara känslostyrd men jag tillåter mig att tvivla även på detta. Risken är att hans faktaresistens avtar med uppmärksamhetssuget. Schyffert har 153 000 följare på Instagram och 46 000 på Twitter. Statsägd radio och TV har 2019 en budget på 8 miljarder. Generöst nog finns föreställningen ”Var inte rädda” att beskåda fram till sommaren på SVT Play. Manegen är krattad. Jag lutar åt att Henrik Schyffert ännu en tid förblir det här samhällets främsta kontraindikator. Det finns anledning att vara rädd.

  • 4F
  • 4I

// Anders Johansson.

 

Video:

Metallplatta_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited.jpg

 

Video:

 

Bildgalleri:

 

Kommentarsfält:

 

Tack för Ditt bidrag!

" Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan"

- Per Albin Hansson, Socialdemokraterna.

"Sverige har aldrig varit tryggare än nu"

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Jag ska skära av dig dina bröst och steka dem i smör. Du ska dö din hora"

-Marcus Arnesson, Socialdemokraterna

Rashygienen ställer inte som sitt mål att hetsa raserna till strid mot varandra utan att tillvarataga vad som är det bästa inom var och en av dem och förhindra uppkomsten av skadliga kombinationer … att den nordiska rasen är värdefullare än den nergroida har åtskilligt fog för sig – dess insats för världskulturen är obestridligen större – men negerrasen är anpassad efter sina naturliga levnadsomständigheter liksom den nordiska efter sina

-Allan Vougt, Socialdemokraterna

”Det vore roligt om Sverige med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande folkelement”

-Ulla Lindström, Socialdemokraterna

”När Afrikaner säger att Svenska tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, för att dom är så lättklädda. Är det ok att köra över en neger om det är mörkt ute?”.

-Fredrik Norén, Socialdemokraterna

"Ska fan döda SDU när de kommer till Växjö /Skjut en snut rakt i fejjjjan"

- Jonatan Bengtsson, Socialdemokraterna

"Precis som Sovjetunionens kommunistiska parti stärktes under Josef Stalin, precis som Kinas kommunistiska parti stärktes under Mao Zedong, kommer vår rörelse att stärkas under den kampvilliga distriktsstyrelsen."

- SSU Södra Älvsborg

 

"Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

- Ja, det tycker jag. I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt"

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Funderar på om jag ska göra honom till valack först innan skottet kommer."

- Denise Nordström, Socialdemokraterna

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”

-Per Albin Hansson

”Svenskarna måste integreras i det nya mångkulturella Sverige, det gamla Sverige kommer aldrig tillbaka”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

."Ja, ett riktigt pack är vad de är (...) Skicka dem med bananbåt dit de kom ifrån"

-Rickard Almqvist, Socialdemokraterna

”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

”Hur vågar Jimmie Åkesson kritisera en 16-årig flicka vars idèer skulle innebära att vi går tillbaka till stenåldern”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

” Jag ser inget problem om svenskarna dör ut”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Våra problem beror inte på invandrarna utan på de äldre svenskarna”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

 

”Jag är en stolt manshatare, för ni är äckliga varelser som lever på vår jord” 

Marwa Karim, Socialdemokraterna

”Sverige behöver en muslimsk helgdag”

Carin Jämtin, Socialdemokraterna

”Vi kommer aldrig kritisera islam, den religion vi hyser störst respekt för”

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

”Vi skulle inte ens samarbeta med Sd för att rädda landet”

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

”De blir en förtjänst för samhället lite längre fram” 

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Nu får det vara slut på alla bögfrågor”

Jan O Karlsson, Socialdemokraterna

”I.. på Medelhavet har nyss dött flera hundra människor, tusen människor har dött och vi har många döda som försöker fly”

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Men, så hyggligt… Jävla skithög”.

-Marita Ulvskog, Socialdemokraterna

 

"Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda, det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”

-Per Nuder, Socialdemokraterna

 

”Nominera Adolf Hitler till Nobels fredspris”

E-rik Brandt, Socialdemokraterna

 

”Islamska regler är viktigare än svenska regler”

-Imad Omairat, Socialdemokraterna

 

"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort"

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Släpper vi in fler såna får vi bara problem i samhället. Muslimerna är ett hot"

-Ingmar Hulting, Socialdemokraterna

"Så kunna vi i dag hälsa vår blågula fana icke blott i den befriande känslan av en överstånden fara utan jämväl i starkare medvetande om en levande svensk vilja och förmåga till nationell hävdelse, till beslutsamt värn kring fosterlandet och dess dyrbara värden. Leve fosterlandet, leve Sverige"

-Per Albin Hansson

 

 

”Någon gång kanske vi hamnar i minoritet, och försvarar vi då muslimernas rätt, ja då går vi lite tryggare”

-Jens Orback, Socialdemokraterna

”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Så kunna vi i dag hälsa vår blågula fana icke blott i den befriande känslan av en överstånden fara utan jämväl i starkare medvetande om en levande svensk vilja och förmåga till nationell hävdelse, till beslutsamt värn kring fosterlandet och dess dyrbara värden. Leve fosterlandet, leve Sverige"

-Per Albin Hansson, Socialdemokraterna

”Någon gång kanske vi hamnar i minoritet, och försvarar vi då muslimernas rätt, ja då går vi lite tryggare”

-Jens Orback, Socialdemokraterna

"Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

- Ja, det tycker jag. I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt"

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Funderar på om jag ska göra honom till valack först innan skottet kommer."

- Denise Nordström, Socialdemokraterna

”När Afrikaner säger att Svenska tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, för att dom är så lättklädda. Är det ok att köra över en neger om det är mörkt ute?”.

-Fredrik Norén, Socialdemokraterna

"Ska fan döda SDU när de kommer till Växjö /Skjut en snut rakt i fejjjjan"

- Jonatan Bengtsson, Socialdemokraterna

 

" Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan"

- Per Albin Hansson, Socialdemokraterna.

"Sverige har aldrig varit tryggare än nu"

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Jag ska skära av dig dina bröst och steka dem i smör. Du ska dö din hora"

-Marcus Arnesson, Socialdemokraterna

”Rashygienen ställer inte som sitt mål att hetsa raserna till strid mot varandra utan att tillvarataga vad som är det bästa inom var och en av dem och förhindra uppkomsten av skadliga kombinationer … att den nordiska rasen är värdefullare än den nergroida har åtskilligt fog för sig – dess insats för världskulturen är obestridligen större – men negerrasen är anpassad efter sina naturliga levnadsomständigheter liksom den nordiska efter sina”

-Allan Vougt, Socialdemokraterna

”Det vore roligt om Sverige med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande folkelement”

-Ulla Lindström, Socialdemokraterna

​​

"Precis som Sovjetunionens kommunistiska parti stärktes under Josef Stalin, precis som Kinas kommunistiska parti stärktes under Mao Zedong, kommer vår rörelse att stärkas under den kampvilliga distriktsstyrelsen."

- SSU Södra Älvsborg

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”

-Per Albin Hansson

”Svenskarna måste integreras i det nya mångkulturella Sverige, det gamla Sverige kommer aldrig tillbaka”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

."Ja, ett riktigt pack är vad de är (...) Skicka dem med bananbåt dit de kom ifrån"

-Rickard Almqvist, Socialdemokraterna

 

”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Hur vågar Jimmie Åkesson kritisera en 16-årig flicka vars idèer skulle innebära att vi går tillbaka till stenåldern”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

” Jag ser inget problem om svenskarna dör ut”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Våra problem beror inte på invandrarna utan på de äldre svenskarna”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

”Jag är en stolt manshatare, för ni är äckliga varelser som lever på vår jord” 

Marwa Karim, Socialdemokraterna

 

”Sverige behöver en muslimsk helgdag”

Carin Jämtin, Socialdemokraterna

 

”Vi kommer aldrig kritisera islam, den religion vi hyser störst respekt för”

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”Vi skulle inte ens samarbeta med Sd för att rädda landet”

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

 

”De blir en förtjänst för samhället lite längre fram” 

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

"Nu får det vara slut på alla bögfrågor”

Jan O Karlsson, Socialdemokraterna

 

”I.. på Medelhavet har nyss dött flera hundra människor, tusen människor har dött och vi har många döda som försöker fly”

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Men, så hyggligt… Jävla skithög”.

-Marita Ulvskog, Socialdemokraterna

 

"Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda, det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”

-Per Nuder, Socialdemokraterna

 

”Nominera Adolf Hitler till Nobels fredspris”

E-rik Brandt, Socialdemokraterna

 

”Islamska regler är viktigare än svenska regler”

-Imad Omairat, Socialdemokraterna

 

"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort"

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Släpper vi in fler såna får vi bara problem i samhället. Muslimerna är ett hot"

-Ingmar Hulting, Socialdemokraterna

 

​​

”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

bottom of page