top of page

Händelser under kalla kriget:

Air Force One-incidenten.

Metallplatta_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited.jpg
747-8_65661_edited_edited.jpg

"I USA ledde händelsen till uppståndelse och pressen undrade om presidentens liv hade varit fara."

Skärmklipp 2021-01-27 19.10.53.gif

När Air Force One avvisas från svenskt luftrum 1975.

På eftermiddagen lördagen den 2 augusti 1975 var den amerikanska presidenten Gerald Ford och hans utrikesminister Henry Kissing­er på väg hem från ett statsbesök i Finland. Ford hade deltagit i Europeiska säkerhets­konferensen i Helsingfors. Västmakterna hade i Helsingforsavtalet erkänt Sovjetunionens dominans i Östeuropa men också fått landet att formellt erkänna de mänskliga rättigheterna.

Ford och Kissinger skulle nu från Helsing­fors flyga vidare till Bukarest i det amerikanska presidentflygplanet Air Force One. Flygplanet var av typen Boeing VC 137 Stratoliner, hade nummer 27000 och var känd som SAM 27000. Det amerikanska statsflygplanet hade tillstånd att flyga över Sverige. Avsikten var att flyga i de civila luftlederna R 1-G 15-B 45 från Stock­holm via Jönköping, Halmstad och Malmö. Så blev det emellertid inte.

"Ett okänt flygplan var på väg in över skydds­området i Blekinge"

 

Man kom iväg en timme för sent från Helsingfors och starten blev cirka 35 minuter försenad. För att spara tid valde befälhavaren ombord, överste McClelland, att istället flyga den kortare vägen över Östersjön och Got­land.

 

Man gjorde en framställan om ändring av färdväg till en rutt via Åbo, Gotska Sandön, Växjö och Bornholm. Den skickades emellertid som ett rutinmeddelande, vilket ledde till att kontrollcentralen vid Arlanda inte insåg att ändringen gällde just Air Force One.

 

På Arlanda trodde man att det var fråga om ett civilt flyg­plan och accepterade ändringen. Sedan ändra­des färdväg och flyghöjd ytterligare i olika omgångar och flygningen kom till sist att ske via Gotska Sandön, Visby och Bornholm.​ När Air Force One klockan 12.45 visade sig vara på en kurs som föreföll ämnad mot skyddsområde R 33 i östra Blekinge vid Karls­krona örlogsbas gick larmet.

Det svenska luft­försvaret visste inte att det var Air Force One som var på 

väg över Gotland och flygplanet betecknades därför som okänt. På Kalmar flygflottilj, F 12, hade tre flygare incidentberedskap, Pär Alnerud, Per Jelkne och chefen för 2:a divisionen Göran Lindhe.

0722bc2771cfe7dd4a81c70beda87e50_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited.png

De satt redo utanför sina Drakenflygplan vid startbanan med beredskap att kunna vara i luften inom fem minuter om något hände. Lindhe var rotechef med Jelkne som rotetvåa. Beredskapen skulle enligt flygarnas vittnesmål snart avslutas och hittills hade det varit lugnt. En halvtimme innan de skulle gå av passet gick divisionschefen Lindhe iväg för att duscha, övertygad om att inget skulle hända - något som han senare bittert ska ha ångrat. Alnerud tog därför över som roteetta.

Plötsligt fick de startorder. Ett okänt flygplan var på väg in över svenskt luftrum och skydds­området Torhamn i östra Blekinge. De två Drakenflygplanen lyfte omedelbart. Vid Ölands södra udde fick Alnerud och Jelkne syn på Air Force One. De såg att det stod "United States of America" på sidan av det stora passagerar­flygplanet men ingen av dem visste vilka som var ombord, även om de naturligtvis insåg att det var ett statsflygplan. Det visste inte heller radarjaktledaren. Flygarna beordrades att avvisa det amerikanska flygplanet.

"Att de avvisat en president fick de reda på först efteråt"

 

Alnerud och Jelkne flög upp jämsides, på varsin sida om Air Force One och vingtippa­de för att visa att de ville att presidentplanet skulle svänga till sydlig kurs. Att flyga upp framför ett främmande flygplan och vingtippa var en internationellt etablerad signal för att meddela ett främmande flygplan att det skulle följa med. Amerikanerna ville först inte ändra kurs. Alnerud har berättat att han var tvungen göra manövern tre gånger innan den amerikanske piloten reagerade och svängde.

Av den senare utredningen framgår också att avvisningsmanövern genomfördes (åtmin­stone) två gånger. I vilket fall som helst var det först sedan McClelland hade kontaktat flygtrafikledningen i Malmö för att begära att den svenska beredskapsjakten skulle avbryta sin verksamhet och då uppmanats att svänga söderut till luftled C 24 som han svängde.

 

Alnerud och Jelknes avstånd till Air Force One var då, som minst, 100 meter. Det amerikanska flygplanet passerade sedan utanför skydds­området. Varken Alnerud eller Jelkne, eller för den delen radarjaktledaren, visste då om att president Ford var ombord. Att de avvisat en president fick de reda på först på marken.

Vid utredning­en av händelsen framkom att amerikanerna inte hade följt gällande formella rutiner. Flyg­tillstånd för statsflygplan skulle göras minst 48

0722bc2771cfe7dd4a81c70beda87e50_edited_edited_edited_edited_edited_edited_edited.png

timmar före inflygningen över svenskt territo­rium. Samtidigt var det ett faktum att man på Arlanda hade hanterat ändringarna av flygväg felaktigt. I USA ledde händelsen till uppståndelse. Pressen undrade om presidentens liv hade varit fara. Man ställde frågor om hur pass nära Alnerud och Jelkne egentligen hade varit Air Force One och några undrade till och med om jaktflygplanen verkligen varit svenska.

 

Alnerud berättade senare att flygvapenchefen Dick Stenberg ett par dagar efter händelsen besökte amerikanska ambassaden i Stockholm för att ta emot klagomål på att svenskarna hade flugit för nära. Någon formell protest var det i så fall sannolikt inte för ingen sådan har bevarats i UD:s arkiv. Däremot hade försvarsstaben en genomgång av händelseförloppet med den ame­rikanske flygattachen överste John R. Burman, som erinrades om de svenska bestämmelserna när utländska militära flygplan önskade passera svenskt luftrum...

181 (2).jpg
  • 4F
  • 4I

// Anders Johansson.

 

  Källa & lästips:  

"Hemligstämplat" (2020) av Michael Fredholm

"Svenskt flyg under kalla kriget" (2016)

 

Kommentarsfält:

 

Tack för Ditt bidrag!

" Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan"

- Per Albin Hansson, Socialdemokraterna.

"Sverige har aldrig varit tryggare än nu"

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Jag ska skära av dig dina bröst och steka dem i smör. Du ska dö din hora"

-Marcus Arnesson, Socialdemokraterna

Rashygienen ställer inte som sitt mål att hetsa raserna till strid mot varandra utan att tillvarataga vad som är det bästa inom var och en av dem och förhindra uppkomsten av skadliga kombinationer … att den nordiska rasen är värdefullare än den nergroida har åtskilligt fog för sig – dess insats för världskulturen är obestridligen större – men negerrasen är anpassad efter sina naturliga levnadsomständigheter liksom den nordiska efter sina

-Allan Vougt, Socialdemokraterna

”Det vore roligt om Sverige med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande folkelement”

-Ulla Lindström, Socialdemokraterna

”När Afrikaner säger att Svenska tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, för att dom är så lättklädda. Är det ok att köra över en neger om det är mörkt ute?”.

-Fredrik Norén, Socialdemokraterna

"Ska fan döda SDU när de kommer till Växjö /Skjut en snut rakt i fejjjjan"

- Jonatan Bengtsson, Socialdemokraterna

"Precis som Sovjetunionens kommunistiska parti stärktes under Josef Stalin, precis som Kinas kommunistiska parti stärktes under Mao Zedong, kommer vår rörelse att stärkas under den kampvilliga distriktsstyrelsen."

- SSU Södra Älvsborg

 

"Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

- Ja, det tycker jag. I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt"

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Funderar på om jag ska göra honom till valack först innan skottet kommer."

- Denise Nordström, Socialdemokraterna

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”

-Per Albin Hansson

”Svenskarna måste integreras i det nya mångkulturella Sverige, det gamla Sverige kommer aldrig tillbaka”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

."Ja, ett riktigt pack är vad de är (...) Skicka dem med bananbåt dit de kom ifrån"

-Rickard Almqvist, Socialdemokraterna

”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

”Hur vågar Jimmie Åkesson kritisera en 16-årig flicka vars idèer skulle innebära att vi går tillbaka till stenåldern”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

” Jag ser inget problem om svenskarna dör ut”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Våra problem beror inte på invandrarna utan på de äldre svenskarna”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

 

”Jag är en stolt manshatare, för ni är äckliga varelser som lever på vår jord” 

Marwa Karim, Socialdemokraterna

”Sverige behöver en muslimsk helgdag”

Carin Jämtin, Socialdemokraterna

”Vi kommer aldrig kritisera islam, den religion vi hyser störst respekt för”

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

”Vi skulle inte ens samarbeta med Sd för att rädda landet”

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

”De blir en förtjänst för samhället lite längre fram” 

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Nu får det vara slut på alla bögfrågor”

Jan O Karlsson, Socialdemokraterna

”I.. på Medelhavet har nyss dött flera hundra människor, tusen människor har dött och vi har många döda som försöker fly”

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Men, så hyggligt… Jävla skithög”.

-Marita Ulvskog, Socialdemokraterna

 

"Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda, det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”

-Per Nuder, Socialdemokraterna

 

”Nominera Adolf Hitler till Nobels fredspris”

E-rik Brandt, Socialdemokraterna

 

”Islamska regler är viktigare än svenska regler”

-Imad Omairat, Socialdemokraterna

 

"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort"

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Släpper vi in fler såna får vi bara problem i samhället. Muslimerna är ett hot"

-Ingmar Hulting, Socialdemokraterna

"Så kunna vi i dag hälsa vår blågula fana icke blott i den befriande känslan av en överstånden fara utan jämväl i starkare medvetande om en levande svensk vilja och förmåga till nationell hävdelse, till beslutsamt värn kring fosterlandet och dess dyrbara värden. Leve fosterlandet, leve Sverige"

-Per Albin Hansson

 

 

”Någon gång kanske vi hamnar i minoritet, och försvarar vi då muslimernas rätt, ja då går vi lite tryggare”

-Jens Orback, Socialdemokraterna

”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Så kunna vi i dag hälsa vår blågula fana icke blott i den befriande känslan av en överstånden fara utan jämväl i starkare medvetande om en levande svensk vilja och förmåga till nationell hävdelse, till beslutsamt värn kring fosterlandet och dess dyrbara värden. Leve fosterlandet, leve Sverige"

-Per Albin Hansson, Socialdemokraterna

”Någon gång kanske vi hamnar i minoritet, och försvarar vi då muslimernas rätt, ja då går vi lite tryggare”

-Jens Orback, Socialdemokraterna

"Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

- Ja, det tycker jag. I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt"

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Funderar på om jag ska göra honom till valack först innan skottet kommer."

- Denise Nordström, Socialdemokraterna

”När Afrikaner säger att Svenska tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, för att dom är så lättklädda. Är det ok att köra över en neger om det är mörkt ute?”.

-Fredrik Norén, Socialdemokraterna

"Ska fan döda SDU när de kommer till Växjö /Skjut en snut rakt i fejjjjan"

- Jonatan Bengtsson, Socialdemokraterna

 

" Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan"

- Per Albin Hansson, Socialdemokraterna.

"Sverige har aldrig varit tryggare än nu"

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Jag ska skära av dig dina bröst och steka dem i smör. Du ska dö din hora"

-Marcus Arnesson, Socialdemokraterna

”Rashygienen ställer inte som sitt mål att hetsa raserna till strid mot varandra utan att tillvarataga vad som är det bästa inom var och en av dem och förhindra uppkomsten av skadliga kombinationer … att den nordiska rasen är värdefullare än den nergroida har åtskilligt fog för sig – dess insats för världskulturen är obestridligen större – men negerrasen är anpassad efter sina naturliga levnadsomständigheter liksom den nordiska efter sina”

-Allan Vougt, Socialdemokraterna

”Det vore roligt om Sverige med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande folkelement”

-Ulla Lindström, Socialdemokraterna

​​

"Precis som Sovjetunionens kommunistiska parti stärktes under Josef Stalin, precis som Kinas kommunistiska parti stärktes under Mao Zedong, kommer vår rörelse att stärkas under den kampvilliga distriktsstyrelsen."

- SSU Södra Älvsborg

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”

-Per Albin Hansson

”Svenskarna måste integreras i det nya mångkulturella Sverige, det gamla Sverige kommer aldrig tillbaka”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

."Ja, ett riktigt pack är vad de är (...) Skicka dem med bananbåt dit de kom ifrån"

-Rickard Almqvist, Socialdemokraterna

 

”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Hur vågar Jimmie Åkesson kritisera en 16-årig flicka vars idèer skulle innebära att vi går tillbaka till stenåldern”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

” Jag ser inget problem om svenskarna dör ut”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Våra problem beror inte på invandrarna utan på de äldre svenskarna”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

”Jag är en stolt manshatare, för ni är äckliga varelser som lever på vår jord” 

Marwa Karim, Socialdemokraterna

 

”Sverige behöver en muslimsk helgdag”

Carin Jämtin, Socialdemokraterna

 

”Vi kommer aldrig kritisera islam, den religion vi hyser störst respekt för”

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”Vi skulle inte ens samarbeta med Sd för att rädda landet”

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

 

”De blir en förtjänst för samhället lite längre fram” 

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

"Nu får det vara slut på alla bögfrågor”

Jan O Karlsson, Socialdemokraterna

 

”I.. på Medelhavet har nyss dött flera hundra människor, tusen människor har dött och vi har många döda som försöker fly”

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Men, så hyggligt… Jävla skithög”.

-Marita Ulvskog, Socialdemokraterna

 

"Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda, det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”

-Per Nuder, Socialdemokraterna

 

”Nominera Adolf Hitler till Nobels fredspris”

E-rik Brandt, Socialdemokraterna

 

”Islamska regler är viktigare än svenska regler”

-Imad Omairat, Socialdemokraterna

 

"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort"

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Släpper vi in fler såna får vi bara problem i samhället. Muslimerna är ett hot"

-Ingmar Hulting, Socialdemokraterna

 

​​

”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

bottom of page