Judetågen.

"Medverkade Sveriges hösta ledning i regeringen aktivt i judeutrotningen

- Förintelsen?"

Stämpel9.gif
Skärmklipp 2021-01-27 19.10.53.gif

 

 

När Hitler ockuperar Norge i april 1940 inleds snart en jakt på landets 2000 judar som ska fångas in och transporteras till koncentrationslägrens gaskammare. 768 norska judar skickas för avrättning med fartyg från Norge till Auschwitz, men 28 judar transporteras inte med dessa fartyg. De transporteras istället "på annat färdsätt"!

Frågan är; hur då...?

Lyssna:Judetågen
00:00 / 48:22

Vad fanns i de "specialtransporter" tyskarna fick tillstånd att köra med tåg om nätterna genom Sverige? Vad fanns i de låsta tågvagnar som man inte kontrollerade? Var Socialdemokraterna rent av aktivt delaktiga i judeutrotningen? Bidrog man medvetet till Förintelsen?

 

SPÖKTÅGET

Kylan var bitande så det värkte i fötterna. Kvicksilvret hade visat 10 minusgrader när fänrik Liljegren gick ut på perrongen vid 20-tiden. Nu var klockan strax efter 05 på morgonen måndagen den 15 februari 1943. Temperaturen hade nog ytterligare sjunkit en bit. Stationsområdet i Kävlinge låg helt öde i den kalla vinternatten. Bara ett svagt ljus från någon enstaka lampa lyste upp den rimfrost beklädda bangården men det mesta ljuset kom denna vinternatt från månen på den stjärnklara natthimlen. Liljegren hade svurit hela natten varför han inte tagit på sig ett par extra sockor, svurit varför just han skulle gå vakt mitt i natten på en öde bangård, svurit varför Europa var i krig. I den ensamma natten stod han nu och huttrade samtidigt som han såg hur luften blev till en vit rök av kylan när han andades. Allt var stilla, tyst och kolsvart. Från perrongen följde han med blicken tågrälsen som gick norrut rakt in i ett kompakt mörker där stationsområdet tog slut. Järnvägsspår som knöt ihop hela Sverige. Beredskapstiden innebar att alla järnvägsstationer skulle vaktas dygnets alla timmar. Genom denna station i centrala Skåne passerade varje dag flera så kallade tysktåg. Ett tåg  med tyska soldater på väg till Norge eller hem därifrån på permission. Det fanns alltid en hotbild att någon ville sabotera dessa transporter.

Plötsligt hör Liljegren ett välbekant ljud. Det kan inte vara möjligt, tänker han och stirrar i riktning norrut, rakt in i mörkret. Men han är säker. Ljudet av ett tåg känner han igen. Ett tåg nu? Inget tåg ska enligt tidtabellen passera i natt. Nästa tåg ska komma först vid sju-tiden och då ifrån söder, från Trelleborg vidare mot Oslo. Det hinner inte gå många sekunder förrän ett svagt flammande ljussken syns i fjärran. 

 

Sakta sakta kommer skenet närmare in på tågstationen. Snart kan Liljegren se konturerna  av det svarta loket i det blåaktiga skenet från natthimlen. Som förstenad stirrar han när det svarta monstret sakta kommer mot honom i den kalla vinternatten. Konturerna av loket blir klarare, ljudet blir högre och starkare. En enda svag lampa framtill på loket lyser diffust upp rälsen framför.

Loket närmar sig. Han kan inte tro sina ögon. Han tar ett steg tillbaka som om han tror tåget ska köra över honom när det sakta passerar förbi perrongen där han står med geväret på ryggen. Lampan framtill är det enda livstecknet. När loket passerar honom på fyra, fem meters avstånd är det helt släkt i förarhytten.

tracks_17d954801c27604e418ffb071db293f5.

 

Vad fanns i de "specialtransporter" tyskarna fick tillstånd att köra med tåg om nätterna genom Sverige? Vad fanns i de låsta tågvagnar som man inte kontrollerade?

Skärmklipp 2020-09-28 16.58.10.png

Efter loket kommer vagn efter vagn... De ser ut som godsvagnar fast med övermålade fönster. Är det personvagnar, godsvagnar eller boskapsvagnar, tänker Liljegren. Inte ett ljus från något av vagnarna som passerar som han uppskattar till ett tjugotal. Luftvirvlarna som bildas när tåget rullar förbi blir till iskalla klor som biter Liljegren i ansiktet men det känner han inte nu. Värken i fötterna som kylan orsakat är också borta för ett ögonblick. Tåget rullar sakta igenom stationsområdet i nattens mörker. Ljudet av hjulens gnisslande och dunkande vid spårskarvarna blir alltmer dovt ju längre bort tåget försvinner in i mörkret igen. Snart blir allt åter tyst och stilla . Liljegren står bara och stirrar rakt in i mörkret där tåget försvann. Han kan fortfarande inte tro sina ögon. Ett tåg som inte fanns med på någon tidtabell har passerat. Kolsvart och nedsläckt. Ska han våga berätta detta till sin överordnade? Vem skulle tro honom? Liljegren har ingen aning om att han just sett ett av de spöktåg som passerade Sverige i vinternatten. Han har ingen aning om vart tåget är på väg eller det fruktansvärda som fanns i dess godsvagnar. Han har ingen aning om tågets slutdestination eller vad som väntar där. Han har ingen aning. Han skulle aldrig förstå...

INVASIONEN

Natten mellan den 8:e och 9:e april 1940 invaderar Adolf Hitler och Nazityskland våra grannländer Danmark och Norge. Danmark har inget annat val än att direkt ge upp och kapitulera.  Efter två månaders kamp, den 10:e juni, tvingas även Norge kapitulera. Danmark och Norge är nu en del av det germanska nordtyska riket, Det Tredje Riket, ett ariskt land som ska bli helt befriat från judar.

Det dröjer inte länge förrän tyska specialförband får i uppgift att lokalisera och tillfångata de uppskattningsvis 2,000 judar som finns i Norge, sätta de i norska koncentrationsläger och sedan transportera dem vidare till gaskamrarna i Auschwitz.

 

Inom något år skulle 40% av alla norska judar vara utrotade. I Västeuropa var det bara i Beneluxländerna som nazisterna lyckades utrota en större andel av den judiska befolkningen.

Ett av dessa specialförband var det så kallade Dödskallekompaniet (1) som fick godkännande av Socialdemokraterna att åka med fartyg till Luleå och därifrån vidare till nord Norge för att jaga och tillfångata judar. 

Än idag är denna händelse ett mycket känsligt ämne för Stefan Löfvens parti och något man under inga omständigheter vill diskutera. Det finns till och med de indoktrinerade socialister som fortfarande hävdar att incidenten aldrig ägt rum, även att klara bevis för detta finns idag! 

 

Ikonisk bild av det fruktade Dödskallekompaniet som jagade judar. Här på fartyget Isar när de anlöper till Luleå.

Skärmklipp 2020-09-28 16.57.28.png

I Norge hade naziregimen ett unikt handlingsalternativ om målet bara hade varit att fördriva judarna. Närsomhelst kunde regimen ha beordrat alla 2,000 judar att lämna landet, och därmed utlöst en frivillig massflykt till Sverige. Men det gjordes alltså inte. Judefrågan skulle inte lösas genom att flytta problemet från ett land till ett annat eftersom Sverige så småningom också skulle vara en del av Det Tredje Riket. Hitler behövde dock aldrig varken invadera eller ockupera Sverige med vapenmakt. Vi var hans bundsförvant – Nordeuropas mest nazivänliga land- och vi gick med på alla hans krav. Målet var ett helt annat: att mörda varenda jude man kunde få tag på...

DEPORTATIONEN

Klockan 04:30 torsdagen den 26 november 1942 hade en styrka om 300 man ställt upp sig på gårdsplanen framför gardeskasernen på Kirkeveien 23 i Oslo. Den mörka natthimlen låg tung över dem. 100 taxibilar med chaufförer hade rekvirerats. Det var över hälften av alla taxibilar i Oslo och de stod nu i en lång lång rad längs Kirkeveien. All tillgänglig Gestapo-personal hade kallats in. De 100 patrullerna fick varsin bil, med tre i varje. De fick listor över de judiska familjer som de denna tidiga morgon skulle gripa. Aktionen måste vara lika effektiv som väl samordnad.

 

De tre männen i patrullen skulle sättas av på varsin adress så att nästan alla judarna i Oslo kunde arresteras samtidigt. Sedan skulle chauffören hämta familjerna en och en och köra ned dem till kajplats nr 1, samma kaj som Amerikabåtarna lade ut ifrån på sin tid. Till Hausmannskvarteren, där judarna bodde tätt, skulle man istället skicka lastbilar. Medan det fortfarande var mörkt ryckte de ut. En polisman knackade på och de uppmanades att snabbt klä på sig och packa proviant för fyra dagar samt arbetskläder, yllefilt, bestick, eventuella mediciner och alla ransoneringskort och legitimationskort. Innanför avspärrningen på kaj nr 1 var det fullt med män, kvinnor och barn, sjuka och gamla. Nya bilar kom körande hela tiden.

Donau.jpeg

 

Det mest kända av de två fotografier som togs under deportationen. I förgrunden syns judar som inte fick plats på D/S Donau som lägger ut i bakgrunden. De tvingas istället senare på fartyget D/S Monte Rosa.

Skärmklipp 2020-09-28 16.57.02.png

Det var ett kaos av resväskor, hoprafsade klädbylten, förtvivlade människor. Småbarnen grät, folk ropade, skrek, snyftade och bad.  Några av dem var så sjuka att de inte kunde gå själva utan låg på bårar. Några var gravt sinnessjuka och försedda med handklovar. De skrek hjärtskärande.  En del gick apatiska och resignerade, andra viftade med papper och pass och envisades med att det måste vara ett misstag att de hade gripits. Människorna i massan bakom avspärrningen blev knuffade och sparkade och slagna. De bönade och bad att få slippa gå ombord på fartyget som låg vid hamnen. De kastade sig ner på kajen och skrek om nåd för sig och de sina, men det gavs ingen pardon. Oberoende av hur sjuka och eländiga de var som stod framför vakten, oberoende av hur höggravida de var eller hur små barn de bar på armen, oberoende av vilka meriter de presenterade - alla viftades bort mot fartyget som låg vid kajen; D/S Donau...

RESAN

På D/S Donau (2)  stuvades de in i två lastrum i botten av fartyget - kvinnor och barn för sig, män i andra änden av båten. Sakta gled D/S Donau ut från kajen. Solen höll på att gå ner över Oslofjorden. Det råder stängt fotograferingsförbud i Oslos hamn, ett straff som kunde leda till döden,  men på kajplats 1 står Georg Fossum (3) och i smyg fotograferar han två bilder från deportationen av judar från Norge med D/S Donau. De blir de enda två bilderna som existerar av den norska judeutrotningen...

Ombord på D/S Donau fanns nu 536 judar, 306 män, 188 kvinnor och 42 barn. Kvinnorna och barnen hade stuvats ihop på smutsiga halmmadrasser som låg utslängda på durken. Det var fruktansvärt varmt i deras lastrum, som låg alldeles intill maskinrummet, och luften var kväljande. De spärrades in bakom låsta gallerdörrar. Ingen visste vart de skulle. I det längsta hoppades de att de skulle till ett arbetsläger i norra Norge eller till en fristad i Göteborg i neutrala Sverige. Deras förhoppningar slog aldrig in. De skulle aldrig mer återvända till sitt hemland Norge. De hade nu bara dagar kvar att leva…

På Skagerrak hade vinden ökat till orkanstyrka. Det gick hög sjö och snart började folk kräkas och få diarré. Det fanns inga avträden i lastrummen och judarna vägrades gå på toaletten av SS-vakterna. I stället tvingade de fångarna att göra meningslösa »övningar«. Medan fartyget rullade i sjön måste de manliga judarna hoppa omkring på huk, resa sig upp, sätta sig ner, om och om igen, tills de svimmade eller spydde. Utvalda fångar plågades framför de andra. De beordrades att krypa runt på golvet som nu var täckt med urin, avföring och spyor. De blev sparkade och slagna.

 

Det andra fotografiet  av Georg Fossum visar främre delen av D/S Donau när det lagt till på kajplats 1 i Oslo 26 nov 1942.

Skärmklipp 2020-09-28 16.56.07.png

Stämningen ombord växlade mellan panik och resignation, mellan vrede och självförebråelse, mellan tröst och anklagelser. Kvinnorna behandlades lika grymt. Många tvingades utföra förnedrande och sexuella handlingar framför andra kvinnor och barn. En del unga flickor våldtogs framför ögonen på sina mödrar.

Efter fyra dygn ombord hörde de plötsligt ljud utanför. Män som ropade och metall som skrapade mot metall. Det hade blivit eftermiddag den 30 november och D/S Donau lade till i Stettin (nv Szczecin) i det ockuperade Polen. De drevs ut ur fartyget, jagades ned på isiga och hala lejdare. Via en högtalaranläggning skreks det ut order på tyska.

De ställdes upp i alfabetisk ordning, kvinnor och män för sig, och knuffades in i de godsvagnar som stod beredda på järnvägsspåret vid kajen. Med ett rostigt gnissel drogs bommen för och en mörk, metallisk klang gick genom tågsättet. Sedan ryckte vagnarna igång, mot okänd bestämmelseort. De var hoppressade i vagnar så fulla att de antingen måste stå eller huka sig ner mellan benen på de andra. Strimmor av dagsljus kom in genom springor i väggarna, tillsammans med iskalla vinddrag.

 

Några torra brödstycken hade slängts in i varje vagn, men ingenting att dricka. Snart var de desperat törstiga. Var gång tåget stannade skrek de »vatten, vatten!« genom springorna. Till ingen nytta. De åkte hela dagen, hela natten och hela nästa dag. Av skyltarna längs linjen kunde de förstå att de var i Polen. 

 

Sent på kvällen den 1 december 1942, en knapp vecka efter att de lade ut från kajen i Oslo, stannade tåget helt. Utanför hördes gnällande hundar och hårt stöveltramp. Bommarna lyftes bort, dörrarna drogs åt sidan och fångarna vällde ut i ljuset från stora strålkastare. Överallt runtomkring dem, utanför cirklarna av hårt strålkastarljus, var det bara svart natt. 

pageimage_maingate-2.jpg

 

Auschwitz - det var hit de norska judarna fördes och omgående avrättades.

Skärmklipp 2020-09-28 16.55.50.png

Det fanns ingen perrong eller station där de klev ner. Det verkade som om tåget hade stannat mitt i intet. När de vällde ut ur boskapsvagnarna och ut bland de skällande schäferhundarna och de skrikande soldaterna lade de kanske märke till den lilla skylten vid järnvägsspåret där det stod »Auschwitz«. I så fall sade namnet dem ingenting. Männen skickades direkt efter ankomsten till lägret ut på tortyrliknande slavarbete där de sedermera dog en efter en av svält, köld och utmattning. Kvinnorna och barnen leddes direkt vid ankomsten till lägrets duschrum där de äntligen skulle få tvätta sig och bli rena. Men det kom inget vatten ur munstyckena, istället kom en blå rök; Zyklon B. Alla norska kvinnor och barn från D/S Donau avrättades den kvällen…

TYSKTÅGEN

Sommaren 1940 (alltså nästan 2,5 år innan deportationen med D/S Donau) kom Sverige och Tyskland överens att låta permittenter (= tyska soldater på permission) färdas till och från det tyskockuperade Norge på svenska järnvägar genom det "neutrala" Sverige. Denna trafik kom att pågå i drygt tre år och innefattade över 2,1 miljoner tyska soldater, 100,000 vagnslaster med permitter, vapen och krigsmateriel som tidvis upptog hela 10 % av det svenska järnvägsnätets transportkapacitet. 

Det finns en mycket viktig sak med de så kallade tysktågen (4) vi först måste känna till: När Hitler frågade om han fick använda det svenska järnvägsnätet svarade den svenska statsministern och socialdemokraten Per-Albin Hansson direkt Ja på hans begäran.

 

Kung Gustav V informerades och godkände förslaget men Socialdemokraterna överlade inte ens frågan med övriga riksdagen (5). Man tyckte frågan vara för viktig att ens diskutera med andra partier som man ansåg bara skulle förhala eller förstöra den goda relation man redan hade med Hitler och Nazityskland. Dessutom var man ändå i majoritet med 53,8% så det spelade ingen roll vad varken samlingsregeringen eller riksdagen tyckte...

 

Som om detta inte vore nog förbjöd man dessutom all press att skriva om de nazityska tågen som skulle börja rulla genom det neutrala Sverige. De tidningar som ev. skrev om händelsen skulle inte få distribueras ut till handel enligt de censurlagar (6) regeringen tidigare infört. Det var därför inga av de svenska tidningarna som skrev om det ingångna avtalet, och endast ett fåtal av svenskarna hade detaljer och kännedom om transporterna. Allmänheten – dvs den svenska befolkningen skulle hållas ovetande!

 

Klassisk bild som fått symbolisera tysktågen även om man idag tror att bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Skärmklipp 2020-09-28 16.55.36.png

Att hålla tysktågen hemliga var förstås ändå helt omöjligt. Anställda på SJ måste naturligtvis veta när tåg ska komma och gå, samt hur växlar ska ligga på stationsområden annars är olyckan snart ett faktum. Boende utmed järnvägarna upptäckte snart att utländska tåg gick utanför ordinarie tidtabeller. De flesta tysktågen gick nattetid, dels för att skyddas av mörkret men också för trafikbelastningen var lägre. 

Antalet låg i genomsnitt mellan 1,000 och 1,400 tyska soldater som färdades genom det "neutrala" Sverige - varje dag! Varje vecka rullade mellan 1000 och 1500 tyska järnvägsvagnar över svenskt territorium med krigsmateriel och utrustning. Den svenska neutralitetslinjen förpassades därmed definitivt till det förflutna, och landet framstod alltmer som ett tyskt Iydrike. Man kan aldrig skylla på ”tidsandan” eller att det var en samlingsregering (som om detta skulle frånta allt ansvar?). Socialdemokraterna var skyldiga till tysktågen i egenskap av sina majoritets mandat och därmed också vad som faktiskt transporterades i dess vagnar. För det var mer än bara soldater på permission...

SPECIALTRANSPORTERNA

Enligt avtalet om tysktågen skulle tyskarna först och främst transportera soldater till och från permission och i princip skulle lika många soldater transporteras ut som in till Norge. Tyskarna var dock inte lika noga med att hålla just denna del av avtalet, och svenskarna var inte heller så angelägna att kontrollera att villkoret efterlevdes. Det var oftast betydligt större antal soldater som transporterades till Norge än därifrån. Tyskarna förklarade detta med att en del soldater valde att åka med båt hem till Tyskland och att detta orsakade fel i statistiken.

Avtalet om tågtransporterna innefattade vissa krav från de svenska myndigheterna som tyskarna utan omsvep gick med på. Ett villkor var att de tyska soldaterna skulle resa utan sina vapen. Hade man vapen på sig ansågs man vara en stridande soldat och därmed ingen permitt. Alla vapen skulle därför transporteras i egna vagnar som låstes och plomberades.

 

Detta krav var rena vinsten för tyskarna! Man kunde nu skicka i princip vad som helst genom det neutrala Sverige. Kontrollen från svensk sida över tysktågen var annars ganska rigorös. Man kontrollräknade alla på tågen. Allt antecknades noga. Men i de låsta vagnarna gjordes ingen kontroll. Vad som fanns i dessa vagnar förutom vapen hade vi faktiskt ingen aning om. Ville vi ens veta...

Avtalet innehöll också många oklarheter som gav tyskarna möjlighet att tolka paragrafer lite som man ville. Det skulle snart visa sig att det gjordes flera undantag när tyskarna önskade gå utanför de överenskomna ramarna. Man upptäckte snart att kvinnor och tonårsflickor satt på tågen norrut. Det var judinnor som tvingades till prostitution och sexslavarbete på bordeller i det tyskockuperade Norge. 

 

Var regeringen verkligen helt ovetande vad som fanns i tågen som rullade genom Sverige?

Skärmklipp 2020-09-28 16.54.53.png

Man upptäckte också att norska och allierade motståndsmän och andra krigsfångar transporterades söderut på tysktågen genom Sverige till olika  koncentrationsläger i Nazityskland. Vid flera tillfällen skedde detta efter att tyska myndigheter varit i direkt kontakt med utrikesministern Christian Gunther. Gunther underlät helt enkelt vid flertal tillfällen att informera övriga i samlingsregeringen om de "specialtransporter" som han hade accepterat och som låg utanför avtalet. Endast den socialdemokratiske statsministern Per-Albin Hansson informerades om dessa "specialtransporter". Nu var steget inte långt bort att även transportera judar ”på annat färdsätt” än med tidskrävande och resurskrävande båt från Oslo, till gaskamrarna i Auschwitz. Nu låg vägen - eller rälsen - öppen för betydligt enklare och snabbare transportsätt...

VETSKAPEN

Visste då den socialdemokratiske statsministern och de övriga regeringsledamöterna vilket öde som väntade judarna i koncentrationslägren? Jodå, det visste man! Redan under hösten 1941 (alltså ett halvår innan D/S Donau avgick från Oslo) var det allmänt känt bland makthavare och politiker hur ryska krigsfångar systematiskt mördades med gas i de nazityska koncentrationslägren. Då hade en mängd tyska desertörer och flyende judar berättat om grymheterna, brutaliteten och morden på ryska krigsfångar i Auschwitz/ Birkenau.

De första signalerna som svenska myndigheter mottog om att de tyska nazisterna ville deportera judarna, härrör från ett brev daterat redan den 11 november 1939, (alltså bara veckor efter krigsutbrottet!) skrivet av Eric von Post vid den svenska ambassaden i Berlin. Genom brevet fick Utrikesdepartementet för första gången detaljerad information om deporteringarna av judar. Eric beskrev hur tyska judar greps och transporterades till koncentrationsläger i Polen. De svenska myndigheterna fick sedan efter hand kontinuerligt mer information om judarnas öde.

Ungefär samtidigt skrev Stockholms-Tidningen om hur tyska SS-soldater den 14 augusti 1941 utförde massavrättningar av judar i Lettland, Litauen och Estland. Detta var en av de första avslöjande artiklarna i svensk press om den massutrotning av judar som nu systematiskt hade påbörjats.

På sommaren 1942 mottog utrikesminister Christian Gunther ett med­delande från Sveriges ambassadör i Budapest där det berättades om "judeproblemets slutliga lösning". Kort därefter böjar den systematiska judeutrotningen med giftgasen Zyklon-B i de tyska koncentrationslägren.

 

De första larmrapporterna vad som skedde i de tyska koncentrationslägren kom redan hösten 1941

Skärmklipp 2020-09-28 16.54.33.png

Ett av de mest kända vittnesmålen om Förintelsen kom från SS-soldaten Kurt Gerstein (7) till den svenska ambassaden där han detaljerat beskrev hur utrotningen genomfördes. Sverige var det land som först, snabbast och tydligast fick reda på Förintelsens existens utanför Nazitysklands gränser eftersom det var till Sverige de flydde. När "specialtransporterna" började rulla genom Sverige visste alltså Per-Albin Hansson utan minsta tvivel vad som fanns i lasten, varför och hur det skulle sluta! Därmed är Socialdemokraterna tveklöst medskyldiga till Förintelsen...

VITTNESMÅLEN

Lisa Segal var en av de som transporterades ”på annat färdsätt” än med båt från Oslo till den polska hamnstaden Stettin och en av få som överlevde Förintelsen. Hon berättade efter kriget hur de – en liten grupp på sex personer- föstes ombord på ett tåg några mil söder om Oslo mitt i vintern 1943. Det var ingen station utan ett avspärrat och inhägnat område utanför bebyggelse och utom allmän insyn. Bland de sex fanns en mamma med sina två barn, en 12-årig flicka och en 16-årig pojke. De tvingades sitta i iskalla godsvagnar bevakade av beväpnade SS-soldater. Tågresan varade uppskattningsvis ett dygn. När tåget stannade och de beordrades kliva av blev hon slagen med en gevärskolv i huvudet. Omtöcknad släpades hon ombord på ett fartyg som strax därefter lade ut från hamnen. En halvt dygn senare var hon i den polska delen av Nazityskland där transporten återigen fortsatte med tåg till Auschwitz. Hon uppskattade de två resorna med tåg som ungefär lika långa. Mamman och hennes två barn avrättades direkt i gaskammaren vid ankomsten.

Av hennes vittnesberättelse kan det under inga andra omständigheter vara annat än en resa med ett tysktåg från Oslo till Trelleborg och vidare till hamnstaden Stettin. Lisa överlevde koncentrationslägrets fasor och bosatte sig efter kriget i England. Andra av de få överlevande har i efterhand berättat samstämmiga vittnesbeskrivningar av resan till utrotningslägren. Även dessa vittnade om två ungefär lika långa tågresor före och efter en kortare båtresa.  

Flera judar deporterades från Oslo på datum där det senare visat sig att inga båttransporter avgick. Dessutom var såväl Kattegatt som Skagerrak mycket farliga minerade vatten. Tyskarna undvek vid denna tidpunkt risken att få sina skepp sänkta, så det finns helt enkelt inget annat alternativt färdsätt mellan Oslo och Stettin än med tåg via Sverige. 

 

Enligt dokument ska det skett "specialtransporter" med tysktåg genom Sverige vid minst 4 tillfällen. Det första tåget med judar ska rullat genom Sverige redan i maj 1942. Natten mellan den 14 och 15 Februari 1943 ska ett tåg med minst sex judar transporterats till Auschwitz genom Sverige. Vidare ska ett tåg kört den 21 augusti 1943 och ett tåg året efter, den 10 augusti 1944. Förmodligen har det körts betydligt fler tåg. Totalt har minst 15 deportationer ägt rum från Norge till Stettin "på annat färdsätt" än med båt. Vi ska komma ihåg att det gick flera tåg varje dag med hundratals vagnslaster varje vecka. Det var med all säkerhet enklare - och framförallt säkrare- att transportera de en och en än i större grupper.

Tyskarnas dokumentation är noggrann och tydlig. Man dokumenterade varje jude, deras kön, ålder, datum, båtresa, tidpunkt osv, men på 28 av de 768 deporterade står det i dokumenten bara "på annat färdsätt".

2.jpg

 

Överlevanden vittnar om två ungefär lika långa tågresor med en kortare båtfärd däremellan när de transporterades från Oslo till Auschwitz.

Skärmklipp 2020-09-28 16.53.55.png

Man kunde naturligtvis inte skriva "med tåg genom Sverige" då detta hade brutit mot det mycket värdefulla avtalet man tecknat med Sverige. Tyskarna ville inget avslöja och svenskarna ville inget veta. Idag finns inget skrivet dokument som bevisar dessa tågresor av judar genom Sverige men det finns heller inget annat alternativ de kunde färdats på och överlevande vittnen har samstämmiga berättelser som bekräftar dessa tågtransporter.

I den ena vagnen kunde alltså tyska soldater sitta och spela kort, titta i pin-up tidningar, skratta, röka och glädjas över tre veckors permission hemma i Tyskland med släkt och vänner. I den andra vagnen -låst, plomberad, mörk och iskall- kunde judar sitta fastbundna med en pistol riktad mot tinningen på väg till de nazityska gaskamrarna. 

Det är ställt utom allt rimligt tvivel att de 28 norska judarna som inte skickades med båt, utan skickades "på annat färdsätt" transporterades med tysktågen genom det "neutrala" Sverige och att detta gjordes med det socialdemokratiska partiets godkännande eftersom Per-Albin Hansson var informerad av Christian Gunther. Det finns helt enkelt inget annat sätt än med tåg genom Sverige dessa 28 människor skulle kunna transporterats till Auschwitz. Om fallet inte hade varit så hade det varit mycket enkelt att med fakta lägga fram motbevis. Hittills har ingen -efter 80 år- lyckats komma med en alternativ sanning hur denna resrutt i så fall såg ut...

EPILOG

Den svenska versionen av historien kom att betraktas som den sanna efter kriget. Socialdemokraterna sparkade ut de övriga tre partierna så fort kriget var över och återtog ensamt makten i Sverige de kommande tre årtiondena. Därmed var det Socialdemokraterna som skrev historieböckerna som nu låg färdigtryckta på varje elevs skolbänk i det svenska folkhemmet. Ingen fick eller vågade ifrågasätta den "sanna" historien.

Sverige ville ju hjälpa de norska judarna, men reagerade kanske lite för sent och kunde därför inte hjälpa dem så mycket som de så gärna hade önskat, hette det. Det hävdades att detta inte berodde på ovilja, utan på att svenskarna inte visste något om vad som egentligen hände i de tyska koncentrationslägren. De förstod inte hur det skulle sluta för judarna, och därför dröjde de med att ingripa, sades det. Visst var vi "neutrala" - men bara till nazisternas fördel. Det var norska myndigheter som arresterade landets judar, hette det. Det var ett begripligt resonemang, men det stämmer inte att svenskarna inget visste. Sanningen är att de gjorde det. I Sverige var man väl medvetna om det öde som väntade judar som arresterades och skickades till koncentrationsläger. Man visste också mycket väl att 28 av dessa judar i tysthet läts transporteras på tysktågen genom det "neutrala" Sverige. Socialdemokraterna har därför medverkat till Förintelsen!

Socialdemokraterna -det parti Stefan Löfven har kallat "ett anständigt parti"- bidrog aktivt till judeförintelsen. Partiet som idag vill framstå som den enda antinazistiska motkraften i svensk politik, är i själva verket det enda parti som medvetet ställde upp för nazisterna och skickade judar till koncentrationslägrens gaskamrar. Man visste, man blundade, man teg och idag förnekar man all kännedom. Sedvanlig socialistisk retorik genom alla tider.

De vanligaste bortförklaringarna från socialister när det gäller kriget brukar vara. "...men det var ju för så länge sedan" eller den mer flummiga "...men det var ju en annan tidsanda" till klassikern "...men det var ju en samlingsregering!" Precis som en samlingsregering skulle frånta alla partier sitt ansvar samt göra majoritetspartiet Socialdemokraterna med sina 53,8% helt ansvarslösa?

 

Varför ska vi glömma Socialdemokraternas agerande under andra världskriget med motiveringen att "det var för så länge sedan"? Ska vi då med samma retorik även glömma nazismen och Förintelsen eller är det bara just socialisternas avskyvärda handlingar vi ska glömma? I så fall; varför?

 

Socialdemokraterna - partiet som på allvar tror sig stå på rätt sida av historien.

Skärmklipp 2020-09-28 16.53.18.png

Samlingsregeringen var en frivillig inbjudan från Socialdemokraterna till Bondeförbundet, Liberalerna och Högerpartiet, men man hade fortfarande egen majoritet med 53,8% (8) och blev heller aldrig nerröstad i någon viktig fråga. Samlingsregeringen var alltså bara ett spel för galleriet, ett sätt för Socialdemokraterna att behålla makten samtidigt som man hade någon annan att skylla alla sina misstag på - ungefär som idag! 

 

Socialdemokrater är också genom sin mycket effektiva indoktrineringspropaganda idag helt faktaresistenta och immuna för sin egen bruna historia men samtidigt extremt överkänsliga för andra partiers historia, som de dessutom gärna vill vara med och diktera. Man blundar även för det faktum att man  tvångssteriliserade 63,000 svenskar (9), att man skickade hem balter (10) och ryssar till Stalins gulag-läger (11) , att man utförde tortyrliknande experiment på förståndshandikappade  (12) att man krävde att Nazityskland skulle stämpla ett stort rött J i alla judars pass (13) eller att man aktivt hjälpte Adolf Hitler med såväl krigsförnödenheter (14) som lagerförråd (15) i kriget mot de Allierade på Nordkalotten. Händelser som idag bara genererar en lätt axelryckning på en blåögd socialist med några sedvanliga muttrande ord om "...men det var ju en samlingsregering!"...

"Socialdemokraterna som idag vill framstå som den enda antinazistiska motkraften i svensk politik, är i själva verket det enda parti som medverkat till Förintelsen"

 

Man beskyller gladligen svenska partier som bildades på 80-talet för det som hände på 30-talet i Tyskland! Man tycker det är en stor skandal att andra partiledare skulle lyssnat på "Vit makt"-musik i ungdomsåren samtidigt som man själva blundar för att Stefan Löfvens halva släkt (16) var aktiva medlemmar i nazistiska organisationer. Man beskyller andra partier för att vara "rasister" för de vill minska EU´s mest oansvariga massinvandringspolitik samtidigt som man själva var -och är- antisemiter. Partiet som stödde Adolf Hitler under Andra världskriget hade inför riksdagsvalet 2018 ironiskt nog en slogan med texten; "Stå på rätt sida av historien". Som sagt; socialister är helt immuna mot sin egen historia!

Den 27 januari, på årsdagen av Minnesdagen för Förintelsens Offer står säkert Stefan Löfven i en svensk stad och talar om hotet från högerextremism och högerpopulism. Talar om att alla som inte är socialister per automatik är nazister, rasister och främlingsfientliga. Skryter med stolthet i rösten att Socialdemokraterna alltid varit den enda motkraften till nazism i svensk politik. Talar vackert om att stå på rätt sida av historien.

Vi kommer dock aldrig höra honom säga sanningen. Inte ett ord om vilket parti som samarbetade med nazismen, stämplade ett J i alla judars pass och hjälpte nazisterna skicka judar till gaskamrarna via det svenska järnvägsnätet. Nej aldrig! Sanningen är, och kommer alltid vara, socialismens värsta fiende.

I mitt tycke är detta den i särklass största och vidrigaste skandal i svensk historia - någonsin!.

Att Sverige med Socialdemokraternas hjälp bidrog till Förintelsen. Bidrog att oskyldiga medborgare i vårt västra grannland gasades ihjäl i nazisternas utrotningsläger. Hur många ungdomar känner till detta? Om detta må vi berätta!

Jag vet ärligt talat inte vilket som är värst: Att Socialdemokraterna som enda svenska parti varit en del av Förintelsen eller att socialister idag är totalt faktaresistenta och immuna mot sin egen blodbruna historia eller att var fjärde svensk fortfarande röstar på detta antisemitiska socialistiska parti?

Jag vet ärligt talat inte...

 

Holocaust_Remembrance_Candle.png

Om detta må vi berätta…

Denna artikeln är till minne av de 28 norska judar som med Socialdemokraternas hjälp transporterades till Auschwitz gaskammare. Artikeln är en ständig påminnelse om Socialdemokraternas historia och till alla Er som röstat på detta antisemitiska socialistiska parti som aktivt medverkat till Förintelsen.

Publicerad på Minnesdagen över Förintelsens offer, den 27 Januari.

// Blenda W Thor.

  • 4F
  • 4I

 

   Källa:   

"Heder Och Samvete" (2001) av Maria-Pia Boëthius

"Moritz Rabinowitz - A Biography" (2001) av Arne Vestby

"Kvinneleiren/Ravensbrück fangene" (2008) av Kristian Ottosen

"Hitler, Stalin & Sverige" (2010) av John Gilmour

"Sverige Under Andra Världskriget" (2011) av Torsten Bengtsson

 

 

"Blodsporet" (2012) av Espen Eidum

"Det Stora Brottet" (2014) av Marte Michelet

"Det Svenska Sveket" (2016) av Eirik Veum

"Hva visste hjemmefronten?" (2018) av Marte Michelet

"Det Här Är En Svensk Tiger" (2019) av Aron Flam

"Holocaust i Norge" (2019) av  Bjarte Bruland

 

Läs mer:

Läs mer om:

(1) Dödskallekompaniet (2) D/S Donau (3) George Fossum (4) Tysktågen (5) Permittrafiken (6) Censurlagarna (7) Kurt Gerstein (8) Mandat andra kammaren  (9) Tvångssteriliseringarna (10) Baltutlämningen (11) Ryssutlämningen (12) Vipeholmexperimentet  (13) J-passen 

(14) Krigsförnödenheter (15) Hitlers magasin (16) Löfvens Släktträd  (17) Holocaust-Center  (18) se "Moritz Rabinowitz. A Biography (2001) sid 202. (19) "Kvinnans läger - Ravensbrück-fångarnas historia" (1991) sid 60-61 (x) Monte Rosa  Expressen

Tillägg:

Vi på "Sverige & Sanningen" har inför denna artikel kontaktat The Center for Studies of Holocaust and Religious Minorities (17) i Oslo för att  bringa klarhet i de 28 norska judarnas färdsätt till Auschwitz.

 

Centret kan bara bekräfta att dessa transporterades "på annat färdsätt" men kan i övrigt varken bekräfta eller dementera några uppgifter. Istället hänvisar man till  dokumentationen "Holocaust i Norge" av Bjarte Bruland men inte heller här finns klara besked. Enligt Bjarte Bruland ska till exempel Moritz Rabinowitz och Benjamin Bild deporterades tillsammans med en handfull norska "icke-judiska fångar" med fartyget Monte Rosa, redan den 27 april 1941 (18)  och de två judiska kvinnorna Hele Strand Johansen och Mirjam Kristiansen deporterades med Donau redan i november 1941 (19).

 

Svaren från Norge bekräftar indirekt att övriga 28 judarna tvingades åka med tysktågen genom Sverige till döden i Auschwitz då det helt enkelt inte finns något annat färdsätt!

Lista över alla de 768 deporterade norska judarna och deras färdsätt (HÄR)

Skärmklipp 2021-01-18 10.57.40.png

 

Kommentarsfält:

" Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan"

- Per Albin Hansson, Socialdemokraterna.

"Sverige har aldrig varit tryggare än nu"

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Jag ska skära av dig dina bröst och steka dem i smör. Du ska dö din hora"

-Marcus Arnesson, Socialdemokraterna

Rashygienen ställer inte som sitt mål att hetsa raserna till strid mot varandra utan att tillvarataga vad som är det bästa inom var och en av dem och förhindra uppkomsten av skadliga kombinationer … att den nordiska rasen är värdefullare än den nergroida har åtskilligt fog för sig – dess insats för världskulturen är obestridligen större – men negerrasen är anpassad efter sina naturliga levnadsomständigheter liksom den nordiska efter sina

-Allan Vougt, Socialdemokraterna

”Det vore roligt om Sverige med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande folkelement”

-Ulla Lindström, Socialdemokraterna

”När Afrikaner säger att Svenska tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, för att dom är så lättklädda. Är det ok att köra över en neger om det är mörkt ute?”.

-Fredrik Norén, Socialdemokraterna

"Ska fan döda SDU när de kommer till Växjö /Skjut en snut rakt i fejjjjan"

- Jonatan Bengtsson, Socialdemokraterna

"Precis som Sovjetunionens kommunistiska parti stärktes under Josef Stalin, precis som Kinas kommunistiska parti stärktes under Mao Zedong, kommer vår rörelse att stärkas under den kampvilliga distriktsstyrelsen."

- SSU Södra Älvsborg

 

"Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

- Ja, det tycker jag. I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt"

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Funderar på om jag ska göra honom till valack först innan skottet kommer."

- Denise Nordström, Socialdemokraterna

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”

-Per Albin Hansson

”Svenskarna måste integreras i det nya mångkulturella Sverige, det gamla Sverige kommer aldrig tillbaka”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

."Ja, ett riktigt pack är vad de är (...) Skicka dem med bananbåt dit de kom ifrån"

-Rickard Almqvist, Socialdemokraterna

”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

”Hur vågar Jimmie Åkesson kritisera en 16-årig flicka vars idèer skulle innebära att vi går tillbaka till stenåldern”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

” Jag ser inget problem om svenskarna dör ut”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Våra problem beror inte på invandrarna utan på de äldre svenskarna”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

 

”Jag är en stolt manshatare, för ni är äckliga varelser som lever på vår jord” 

Marwa Karim, Socialdemokraterna

”Sverige behöver en muslimsk helgdag”

Carin Jämtin, Socialdemokraterna

”Vi kommer aldrig kritisera islam, den religion vi hyser störst respekt för”

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

”Vi skulle inte ens samarbeta med Sd för att rädda landet”

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

”De blir en förtjänst för samhället lite längre fram” 

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Nu får det vara slut på alla bögfrågor”

Jan O Karlsson, Socialdemokraterna

”I.. på Medelhavet har nyss dött flera hundra människor, tusen människor har dött och vi har många döda som försöker fly”

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Men, så hyggligt… Jävla skithög”.

-Marita Ulvskog, Socialdemokraterna

 

"Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda, det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”

-Per Nuder, Socialdemokraterna

 

”Nominera Adolf Hitler till Nobels fredspris”

E-rik Brandt, Socialdemokraterna

 

”Islamska regler är viktigare än svenska regler”

-Imad Omairat, Socialdemokraterna

 

"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort"

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Släpper vi in fler såna får vi bara problem i samhället. Muslimerna är ett hot"

-Ingmar Hulting, Socialdemokraterna

"Så kunna vi i dag hälsa vår blågula fana icke blott i den befriande känslan av en överstånden fara utan jämväl i starkare medvetande om en levande svensk vilja och förmåga till nationell hävdelse, till beslutsamt värn kring fosterlandet och dess dyrbara värden. Leve fosterlandet, leve Sverige"

-Per Albin Hansson

 

 

”Någon gång kanske vi hamnar i minoritet, och försvarar vi då muslimernas rätt, ja då går vi lite tryggare”

-Jens Orback, Socialdemokraterna

”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Så kunna vi i dag hälsa vår blågula fana icke blott i den befriande känslan av en överstånden fara utan jämväl i starkare medvetande om en levande svensk vilja och förmåga till nationell hävdelse, till beslutsamt värn kring fosterlandet och dess dyrbara värden. Leve fosterlandet, leve Sverige"

-Per Albin Hansson, Socialdemokraterna

”Någon gång kanske vi hamnar i minoritet, och försvarar vi då muslimernas rätt, ja då går vi lite tryggare”

-Jens Orback, Socialdemokraterna

"Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?

- Ja, det tycker jag. I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt"

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

"Funderar på om jag ska göra honom till valack först innan skottet kommer."

- Denise Nordström, Socialdemokraterna

”När Afrikaner säger att Svenska tjejer får skylla sig själva om de blir våldtagna, för att dom är så lättklädda. Är det ok att köra över en neger om det är mörkt ute?”.

-Fredrik Norén, Socialdemokraterna

"Ska fan döda SDU när de kommer till Växjö /Skjut en snut rakt i fejjjjan"

- Jonatan Bengtsson, Socialdemokraterna

 

" Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan"

- Per Albin Hansson, Socialdemokraterna.

"Sverige har aldrig varit tryggare än nu"

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

"Jag ska skära av dig dina bröst och steka dem i smör. Du ska dö din hora"

-Marcus Arnesson, Socialdemokraterna

”Rashygienen ställer inte som sitt mål att hetsa raserna till strid mot varandra utan att tillvarataga vad som är det bästa inom var och en av dem och förhindra uppkomsten av skadliga kombinationer … att den nordiska rasen är värdefullare än den nergroida har åtskilligt fog för sig – dess insats för världskulturen är obestridligen större – men negerrasen är anpassad efter sina naturliga levnadsomständigheter liksom den nordiska efter sina”

-Allan Vougt, Socialdemokraterna

”Det vore roligt om Sverige med sina välskötta och slumfria städer och sin ovanligt enhetliga och välbalanserade befolkning även i framtiden skulle komma att bebos av våra efterkommande utan alltför våldsam uppblandning av främmande folkelement”

-Ulla Lindström, Socialdemokraterna

​​

"Precis som Sovjetunionens kommunistiska parti stärktes under Josef Stalin, precis som Kinas kommunistiska parti stärktes under Mao Zedong, kommer vår rörelse att stärkas under den kampvilliga distriktsstyrelsen."

- SSU Södra Älvsborg

”Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”

-Per Albin Hansson

”Svenskarna måste integreras i det nya mångkulturella Sverige, det gamla Sverige kommer aldrig tillbaka”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna

."Ja, ett riktigt pack är vad de är (...) Skicka dem med bananbåt dit de kom ifrån"

-Rickard Almqvist, Socialdemokraterna

 

”Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Hur vågar Jimmie Åkesson kritisera en 16-årig flicka vars idèer skulle innebära att vi går tillbaka till stenåldern”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

” Jag ser inget problem om svenskarna dör ut”

Mona Sahlin, Socialdemokraterna

 

”Våra problem beror inte på invandrarna utan på de äldre svenskarna”

Annika Strandhäll, Socialdemokraterna

”Jag är en stolt manshatare, för ni är äckliga varelser som lever på vår jord” 

Marwa Karim, Socialdemokraterna

 

”Sverige behöver en muslimsk helgdag”

Carin Jämtin, Socialdemokraterna

 

”Vi kommer aldrig kritisera islam, den religion vi hyser störst respekt för”

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”Vi skulle inte ens samarbeta med Sd för att rädda landet”

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna

 

”De blir en förtjänst för samhället lite längre fram” 

Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

"Nu får det vara slut på alla bögfrågor”

Jan O Karlsson, Socialdemokraterna

 

”I.. på Medelhavet har nyss dött flera hundra människor, tusen människor har dött och vi har många döda som försöker fly”

-Stefan Löfven, Socialdemokraterna

 

”För mig är det oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet”

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Men, så hyggligt… Jävla skithög”.

-Marita Ulvskog, Socialdemokraterna

 

"Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda, det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”

-Per Nuder, Socialdemokraterna

 

”Nominera Adolf Hitler till Nobels fredspris”

E-rik Brandt, Socialdemokraterna

 

”Islamska regler är viktigare än svenska regler”

-Imad Omairat, Socialdemokraterna

 

"Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort"

-Göran Persson, Socialdemokraterna

 

"Släpper vi in fler såna får vi bara problem i samhället. Muslimerna är ett hot"

-Ingmar Hulting, Socialdemokraterna

 

​​

”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt”

-Mona Sahlin, Socialdemokraterna